pondělí 20. června 2011

Jak se šije deka

Deka nebo spíš přehoz. Výslednou velikost zatím tuším, dotvoří ji krajová bordura. Princip "log cabin" je podle mého úžasný pro patchworkové začátečníky jako já. Pomocí jednoduchého skládání obdélníků lze docílit i nejrůznějších vzorů. Snadno lze při samotném šití přizpůsobovat velikost bloků a tím i celé deky. Inspirací k této dece mi byla částečně i květnová Marina a její nádherná deka. Jednotlivé bloky jsou sestaveny pomocí metody "Quilt as you go" (pokračování).


prošíváno trojitým stehem


rub deky

Další velmi snadné guilty "as you go": dětský qult, čtvercový blok, snadné spojování bloků.

Pruhy látek jsem řezala halabala, více, či méně šikmo. Látky středu jsem střídala podle intuice.

 Sežehlovala vždy ven.

Výsledek jednoho bloku měl být čverec. Ten mi vnikl až po přišití posledních pruhů. Až ty jsem zarovnala na požadovaný rozměr. Zvolila jsem tyto krajové látky jako hlavní a proto se v dece vyskytují nejvíce. Látky by se měly střídat a sousední látka je vždy jiná. V každém bloku je jedna bílá a jedna výrazná tmavá kytička.
Navazování bloků není úplná náhoda, ale ani žádný tvrdý řád. Jde jen o vlastní fantazii, vkus a celkový dojem. Každý podle svého oka:-))

Jednotlivé bloky jsou spojeny francouzským švem. Sendvič se skládá z topu (jeden čtverec o velikosti 52x52cm), výplně o stejné velikosti (nízkogramážový vatelín) a spodního dílu deky o velikosti alespon 55x55cm. Něco sežere prošívání, tak ten spodek raději větší!

Prošívala jsem kolemdokola podél každého švu bez přerušení. Celé trojitým stehem. Je to zdlouhavější, taky to sežere něco nití:-)) Ale vysledek se mi moc líbil. Taky u tohoto typu křivolaké deky nemusíte nutně dodržovat vždy stejnou vzdálenost od švu. Jednou jsem prošívala na šířku celé patky, jednou na rysku. Jak mi najela jehla, tak jsem díl otočila a šila dál..... Trojité prošití taky něco vydrží...!

A ted spojování dílů. Díl vyžehlete, vemte pravítko a odměřte - spodek deky musí přečuhovat minimálně 2cm od topu. Co přebývá, odstřihněte nebo odřízněte. 
Sešíváme vždy dva díly tak, že je k sobě přiložíme spodním dílem, prošpendlíme tak, aby okraje topu k sobě lícovaly. Sešíváme u krajíčku horního dílu. Můžeme horní kraj chytit i nemusíme.



Šev rozžehlíme, jeho okraje založíme dovnitř a sežehlíme. Prošpendlíme a přišíváme při krajíčku, at je to pěkné. Já používám patku s vodičem. Už jsem ji zminovala u návodu na kabelku Amy. Bez té se neobejdu.
Pak mám šev takhle krásně rovný a vedený těsně při krajíčku.
Hledám, hledám a koukám, že patku s vodičem jsem si u deky nevyfotila. Tak sem dám fotku z šití kabelky. Ve středu je plíšek, který vás při šití vede a nenechá vás vyběhnout mimo svou trasu. Pokud budete šít pravý lem, dáte jehlu úplně vlevo. Pokud levý lem, necháte jehlu uprostřed. Plíšek je malinko vyboulený a na jehlu je tam přesně místo.

Tímto způsobem lze sešívat jakékoliv bloky deky a přitom se vyhnout prošívání veliké deky na závěr. 

Líbí se vám? Mně moc. Nevím, jestli to je z fotky poznat, ale ty barvy jsou úžasné. Deka úplně září. Jestli ještě někdy půjdu do dětské deky, tak zvolím opět Riley Blaka. Jeho látky jsou opravdu nádherné. 
Já jsem deku ještě rozšířila o pruhy na bocích. Jsou přišité stejným způsobem. Celá deka je olemovaná sešitými pruhy, od každého vzoru.


 Berte můj blog spíše jako inspiraci, ne jako podrobný tutorial.

A pro koho deka byla určená? O tom v mém dalším blogu.
Děkuji za přečtení až sem.
ha

3 komentáře:

  1. Krásná deka a díky moc za odkazy uvedené v tomto článku...

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherná práce.Moc se mi deka líbí.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je úžasný nápad, který budu muset vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat